Hundratals möbler på rekond när Väla bygger om

Just nu sker en stor ombyggnation av restaurangtorget på Väla köpcenter i Helsingborg. Sajkla renoverar en stor mängd möbler och inredning, samtidigt som delar av befintliga ytskikt fräschas upp istället för att ersättas.

Väla Före .jpg

Skandia fastigheter vill göra klimatsmarta lösningar

Just nu sker en stor ombyggnation av restaurangtorget på Väla köpcentrum i Helsingborg. Väla, som ägs av Skandia Fastigheter, är en av Sveriges mest omtyckta och välbesökta destinationer för shopping. I samarbete med Sajkla renoveras en stor mängd möbler och inredning, samtidigt som delar av befintliga ytskikt fräschas upp istället för att ersättas. I en pressrelease berättar Skandia Fastigheter om satsningen och samarbetet med Sajkla.

– Restaurangtorget är en av de mest välbesökta ytorna på hela Väla, vilket medför stora slitage på både möbler och ytskikt. Det vanliga i en ombyggnad av det här slaget hade varit att byta ut alla möbler och ytskikt, men Väla har istället valt att återanvända och renovera så långt det varit möjligt. I samarbete med företaget Sajkla renoveras möbler och inredning på Restaurangtorget, samtidigt som delar av befintliga ytskikt fräschas upp istället för att ersättas.

– Vi tog tidigt ett beslut om att göra den här ombyggnaden så hållbar och resurseffektiv som det bara är möjligt, och det inkluderar både själva byggprocessen och därefter den löpande driften av Restaurangtorget, berättar Fredrik Arvidsson, teknisk chef på Välas centrumledning i en pressrelease.

Artikel i Helsingborgs dagbladArtikel på My newsdeskLäs om det färdiga resultatet

Många möbelföretag i Tibro inom trä, stopp, metall och specialsnickeri är inblandade nu när flera hundra möbler rekonditioneras. Även platsspecifik inredning som Corian ska återbrukas.

Stol Akustik Väla Stolfabriken.jpg

James Minard på Stolfabriken i Tibro rekondar över 200 stolar och 100 pallar kommande veckorna till Väla. Foto: Linda Tengvall

Göteborgsbaserade arkitektkontoret Rstudio for Architecture som ansvarar för den nya gestaltningen anlitade tidigt Sajkla för att inventera & klassificera möblerna på köpcentrat för att undersöka möjligheten till rekond.

– Vi undersökte olika sätt att uppdatera möblerna för att passa in i den nya gestaltningen, säger Parisa Pour. De tester som gjordes föll väl ut och när det blev dags att dra igång hela ombyggnationen så anlitades Sajkla för hela projektet. 750 befintliga sittplatser ska utökas till 1000 vilket betyder att även en del nya möbler tillverkas.

Stolarna får nytt ytskikt och ny dyna.

Slitaget på stolarna slipas bort.

Inventeringen gav en bra överblick. Bild från Sajklas inventeringsapp.

Projektledningen från Sajkla sker genom förre vd:n på Möbelboning AB, Peter Eriksson. – Redan i vintras förstod vi att vi behövde ta in expertkompetens från möbelindustrin för att snabbt och professionellt kunna svara och möta marknadens ökade behov av stora och komplexa återbruksprojekt, säger Jenny Ekman, vd på Sajkla. Det känns mycket tryggt att de kompetenser vi erbjuder kommer från möbelbranschen. Vi ser befintliga möbler som råvara till nya och då krävs de bästa för att genomföra den typen av rekondprojekt.

Rstudio for Architecture på besök hos Stolfabriken

Peter Eriksson

Peter Eriksson, projektledare Sajkla

När Välas möbler undersöktes av leverantörer anslutna till Sajkla visade det sig att de tillverkat mycket av möblerna redan från början. Det är ett fint bevis på att hållbarhet fanns med redan från start och en fin fortsättning att nu få tillbaks och vara med i nästa satsning.

Noas snickeri har länge förespråkat återbruk av sina produkter i corian eftersom materialet är gjort för lång livslängd. De tillverkade merparten av möblerna på Väla för 10 år sedan och tycker det är extra roligt att få vara en del av processen.

– Vi tror att den här typen av återbruksprojekt kommer öka. Att vi först ser till att göra rekond på så stor andel av befintliga möbler som möjligt, för att sedan komplettera med nya, som är gjorda för att återbrukas.

4328.jpg

Dennis Löf och Johan Dahlberg på Noas Sweden vid specialritade väggar i trä som ska monteras på Väla. Foto: Linda Tengvall

4622.jpg

Platsspecifika soffor från Softab blir nytt på Väla. Foto: Linda Tengvall

Softab och Loops genomför rekond och nytillverkning av platsspecifika soffor och pallar. Det är ett komplext projekt med många inblandade företag som visar hur samarbeten dem emellan gör projektet möjligt. Att placera befintliga möbler för rekond först och därefter komplettera med nya möbler bra för återbruk kräver samordning och erfarenhet. Alla företagen ingår i Sajklas leverantörsnätverk och har genomfört många olika typer av rekondprojekt genom åren men det här är helt klart det största.

4632.jpg

Smea svetsar nya bordsunderreden i metall till marmorskivorna. Foto: Linda Tengvall

Över 100 marmorbord får en ny radie. De nötta hörnen slipas ned till en mjuk rund radie som gör dem mer stöttåliga. Smea svetsar nya bordsunderreden.

Marmorskivor bevaras. Bild från Sajklas inventeringsapp.

Borden får en ny radie.

– Vi har genomfört rekond och omvärldsbevakat återbruksmarknaden i många år nu och har inte hört talas om ett större mer komplext återbruksprojekt tidigare i Sverige. Att det dessutom sker på en så tillgänglig plats som Väla blir som ett showroom för alla att se och uppleva, säger Jenny Ekman, vd Sajkla.

I mars 2022 ska restaurangtorget invigas. När arbetet är klart kommer det bli mer plats för både restauranger och besökare med ett helt nytt våningsplan som ökar den befintliga ytan på höjden, vilket sparar på både el, ventilation och värme.

Väla-Centrum-Restaurangtorget-03_RS-scaled.jpeg

Skiss från Rstudio for Architecture över nya restaurangtorget på Väla.

Utöver rekonditioneringen av de befintliga möblerna och materialen tillkommer det nya specialritade möbler där man har tagit tillvara på material som annars hade rivits och slängts. Även befintliga armaturer får ett nytt liv på det nya torget.

Vill du komma i kontakt med oss? Hör gärna av dig!    

Kontakt

Publicerat: