Återbruk tar plats på nya spelplanen

Spelplanen för hur vi bygger våra rum har förändrats. Istället för att kasta material av hög kvalitet bara för att ytskiktet är slitet behöver vi anamma nya arbetsmetoder och det kräver kunskap och samarbete.

Sajkla och arkitektbyrån Rstudio for Architecture har tillsammans med sina kunder och underleverantörer jobbat fram en framgångsrik arbetsmetod och vill nu uppmuntra fler att våga välja återbruksprojekt.

Ett framgångsrikt team

I november 2019 besökte arkitekten Parisa Pour det stora restaurangtorget på Välas köpcenter i Helsingborg. Intresserat undersökte hon de slitna men väl designade stolarna. Rstudio hade precis fått i uppdrag av Skandia Fastigheter att uppgradera den stora lokalen dit ca 3000 personer dagligen kommer för att äta. Uppdraget innebar en helhetsöversyn av platsen, med optimering av flöden och utveckling av alla sittplatser.

4V0A8157_ret2

Väla köpcentrum är ett av Sveriges största återbruksprojekt med mer än 500 rekonditionerade möbelenheter.

För att kunna erbjuda en variation i sittmiljöerna och samtidigt utöka antalet sittplatser tillkom det även ett nytt entresolplan, helt byggt i KL-trä. Parisa insåg att de befintliga möblerna, och en del av de använda materialen, var för värdefulla för att räknas bort och kontaktade Jenny Ekman på Sajkla för ett expertutlåtande om möjligheterna att göra rekond. Detta blev startskottet till ett samarbete som senare visat sig vara en ”match made in heaven”

– Vi som arkitektbyrå är specialiserade på utformning av spännande och livskraftiga miljöer där vi sätter kunden i fokus. Då det var ett stort fokus på återbruk i detta projekt, var vi glada att vi kunde koppla på Sajkla för att höja projektet till en högre nivå, säger Parisa.

4V0A0865_ret

Entrésolplan i Väla köpcentrum.

4V0A8458_ret

Entrésolen är tillbyggd i massivt KL-trä.

Expertkompetens och öppen dialog ger trygga kunder

Jenny Ekman är en av grundarna till den molnbaserade plattformen Sajkla som erbjuder stora organisationer verktyg för att enkelt inventera sitt möbelbestånd. I det digitala möbelbiblioteket framkommer även vilka möbler som har potential att återbrukas och vilka som inte är lämpliga för rekond. Genom Sajkla får man som kund även tillgång till ett gediget leverantörsnätverk för rekond av befintliga möbler, med garantier och högt ställda miljökrav.

Jenny håller med om att framgången ligger i att ta vara på allas kompetens och låta dessa komplettera varandra. När alla samarbetspartners kan visa på expertis inom sitt område känner sig även kunden trygg.

– Att arbeta med återbruk och rekond var nytt för Skandia Fastigheter. Även hos restaurangägarna runt restaurangtorget fanns en förståelig osäkerhet kring denna arbetsmetod. Men alla vågade chansa, mycket tack vare Parisa, som är fantastisk på att få kunden att känna sig trygg genom att hålla en öppen dialog, involvera och förmedla all den expertis vi i teamet besitter, säger Jenny.

4V0A8052_ret

Antalet sittplatser har uppgraderats från 700 till 1000. Mycket har återbrukats och 234 av den rosa stolen Akustik har rekonditionerats.

Omvänd inköpstrappa och arbetsförlopp

Både Parisa och Jenny är övertygade om att inköpstrappan i framtiden kommer att vara omvänd. Istället för att basera projekt på nyproducerade möbler kommer det att vara självklart att de befintliga möblerna kan återbrukas och bli lika fina som nya.

– Många jobbar med att byta plats på begagnade möbler, men vårt fokus ligger på att befintliga möbler ska få ny ytbehandling så att de upplevs som nya, säger Jenny.

Att jobba med återbruk och rekond kräver ett annat arbetsförlopp. Det gäller att ha förståelse för att det fortfarande är en ny marknad som ibland kräver nya kreativa lösningar längs vägen.

– Vi utvecklas hela tiden och varje projekt ger oss ännu mer kunskap och erfarenheter om olika material och metoder, säger Jenny.

Marmorbord före

Marmorbordens hårt naggade hörn innan rekond.

Marmorbord Efter.jpg

Hörnen fick en ny radie och marmorskivorna kunde återanvändas.

Marmorskiva vändes och polerades

Parisa ger ett exempel från projektet på Väla där de bestämt sig för att återbruka flera bord med marmorskiva:

– När vi försökte ta bort plastlacken skadades ytan på marmorskivan och några skivor sprack, så vi fick tänka om. Vi provade att vända på skivan, polerade upp den och impregnerade ytan. Under marmorskivan monterades sedan en MDF-skiva som stöd. Ofta när vi löser ett problem tillför det också något extra vilket ger designen ytterligare en dimension.

4V0A8076_ret

Ekborden är rekonditionerade och passar väl in bland nya ekstolar.

Omställning i verkstan

I Skaraborg har Sajkla ett nära samarbete med de många möbeltillverkare som i generationer bedrivit sitt hantverk här. De har sedan länge förstått vad som skulle komma att krävas av dem i framtiden.

– Möbeltillverkarna i Sajklas nätverk arbetar aktivt för denna omställning. I stället för att enbart basera sin verksamhet på att producera nya möbler anpassas nu verksamheten till att ta emot slitna möbler för rekond, säger Jenny.

– Ordet återbruk kan få en beställare att föreställa sig att det kan se lite loppis ut, och att det finns en oro kring vem som står för garantin på de renoverade möblerna. För garantier och miljökrav har vi haft en tydlig kravställning och det lyckade projektet för Skandia Fastigheter visar att vi med denna arbetsmetod också får ett fantastiskt visuellt resultat. Dessutom spar vi både tid och pengar, säger Parisa.

Grundat på dessa viktiga komponenter, tillsammans med dagens skenande materialkostnader, är både Jenny och Parisa övertygade om att återbruk snart kommer att vara den självklara vägen att gå.

– När det finns bättre logistik kring cirkulationen, kommer detta att bli det normala sättet att shoppa möbler på. Det är där Sajkla nu banar vägen, säger Parisa.

Stol Akustik Väla Stolfabriken.jpg

Möbeltillverkarna i Sajklas nätverk har anpassat sina verksamheter för rekond.

4632.jpg

Metallunderreden tillverkades till marmorborden.

I de fall där vi har möjlighet att jobba med återbruk kommer vi alltid att pusha för det. Inredningen blir personlig och unik istället för att beställa allt färdigt. Det blir ett sätt att bygga in en historia i gestaltningen.

Parisa Pour, inredningsarkitekt Rstudio for Architecture

Står du inför ett återbruksprojekt?

Grunden till ett lyckat återbruksprojekt är större volymer i samma modell. En volym på 20 möbler eller fler passar en industriell produktion och styckpriset kan hållas nere.

Med hjälp av Sajklas plattform kan kunden själv göra en inventering av sitt möbelbestånd och få klarhet i vilka möbler som lämpar sig för rekond. Detta blir en viktig förutsättning att ta in i arkitektens uppdrag. Behöver sortimentet kompletteras kan man med fördel undersöka andrahandsmarknaden. Faller valet istället på att köpa nytillverkade möbler bör möbler köpas in som är tillverkade på ett sådant sätt att de i framtiden går att göra rekond på.

– Möbler som går att ta isär så att materialen kan urskiljas från varandra är lämpliga för rekond. Undvik möbler där olika material limmats ihop, de har oftast bara ett liv, säger Jenny.

Väla soffa corian

Soffor i Corian kapades, fick ny klädsel och polerades till nyskick.

Skräddarsydda lösningar för unika uttryck

I projektet för Skandia Fastigheter har det blivit tydligt vilka möjligheter som öppnar sig när arkitekter, materialexperter och möbeltillverkare möts och skräddarsyr lösningarna för att anpassa möblerna till den aktuella miljön. På Väla står nu originalstolarna i nya, väl utvalda, nyanser. Vissa av dem har fått helt ny sittdyna. Borden har uppgraderats med smartare benstativ för att bespara slitage på stolsben och möbler av materialet corian har lagats och polerats upp till nyskick.

– I de fall där vi har möjlighet att jobba med återbruk kommer vi alltid att pusha för det. Inredningen blir personlig och unik i stället för att beställa allt färdigt. Det blir ett sätt att bygga in en historia i gestaltningen, säger Parisa.

De kundanpassade lösningarna som Rstudio i samarbete med Sajkla genom hela processen erbjudit Skandia Fastigheter har resulterat i en fantastisk upplevelse och en väldesignad miljö. Projektet har överträffat allas förväntningar och Parisa och Jenny ser ljust på framtiden:

– Vi tror att det lyckade projektet på Väla köpcenter kan inspirera fler fastighetsägare och hyresgäster att välja återbruk och rekond vid kommande renoveringar. Det finns absolut ingen anledning att tveka!

Text & foto: Linda Tengvall

Besparingar i projektet

Antal rekonditionerade möbler på Väla: 520
Besparingar i CO₂ : 19 653 kg
Besparingar i kronor mot nyproducerat: 2 014 000 kr

 
Bildcollage från Väla
4V0A8332_ret (1)
Akustik grå efter
4V0A8322
4V0A0423 _ret
4V0A8670_ret (1)
4V0A8060
Pallar i Väla köpcentrum
4V0A0729_ret
4V0A0591
Tidigare reportage

Under 2021 genomförde Sajkla det omfattande återbruksprojekt på köpcentret Väla i Helsingborg tillsammans med Rstudio for Architecture. Hundratals möbler skulle rekonditioneras och arbetet dokumenterades löpande och finns att läsa om i ett tidigare reportage.

Läs tidigare reportage om Väla Se fler exempel på rekond.
Om Rstudio for Architecture:

Rstudio ett arkitektkontor med fullskaligt utbud i form av arkitekttjänster från tidig skiss och vision till detaljprojektering. Kontorets vision är att skapa en kreativ arkitektur som förenar kundnytta med samhällsnytta. Vi tror på att en väl fungerande kommersiell service är en de viktigaste förutsättningarna för levande platser.

Publicerat: