Trä är ett fantastiskt material

Stol Akustik .jpg

Vi har under vintern gjort olika prover på stolar åt Rstudio for Architecture. Bilderna visar en rekond av stol Akustik med ursprung från Gärsnäs.

Stolen är i grunden märkt med möbelfakta. Den har ett ljudabsorberande och miljögodkänt soundfeltmaterial under sitsen som skyddas av en perforerad plywood. En riktig kvalitetsstol ritad av Åke Axelsson. Frågan vi fick från RStudio var om den går att rekonditionera trots de oerhört slitna delarna på stolens rygg? Och om vi kunde tillverka en dyna?

Slitage stol .jpg

Så här sliten var stolen före rekonditionering.

Rekonditionerade möbler ska, när de lämnar oss, upplevas nya med en historia. Stolen har varit flitigt använd i ett köpcentra under 10 år. Det synliga slitaget beror på att stolen stått mot ett bord av marmor vars kant slagit upp träet på stolens rygg då den skjutits in mot bordskanten. Vi var faktiskt först lite tveksamma till om vi skulle lyckas den här gången. Tveksamheten är nu bortblåst till en säker känsla. Tänk att trä är ett så fantastiskt material som kan återställas på det här viset.

Närbild Stol Grå Akustik Gärsnäs. jpeg

För Rstudio for Architecture är hållbarhetsarbetet en självklar del i processen.

För oss är det så viktigt att vi som arkitekter på@rstudioforinteriorkan visa att vi värnar om kvalitetsprodukter och trycker på att de även efter 10 år kan bli minst lika fina som nyproduktion.

Publicerat: