ENKÖPING MAXIMERAR

återbruk med hjälp av Norconsult och Sajkla.

Renovering och återbruk av kontorsmöbler kan medföra stora ekonomiska och miljömässiga vinster. När Enköping skulle planera för sitt nya kommunhus tog de hjälp av Norconsults inredningsarkitekter och den oberoende plattformsleverantören Sajkla och visionen om storskaligt återbruk överträffades.

Karmstol Före & Efter. Miljöbild Enköpings kommun

– Kommunen hade visionen att 30 procent av förvaltningarnas möbler skulle kunna återbrukas. Det blev hela 70 procent, berättar Cecilia Granlund och Jenny Arensberg, inredningsarkitekter vid Norconsult.

Inredningsarkitekternas kreativa arbete med att förvandla befintliga möblers funktion och utseende till en harmonisk helhet anpassade till dagens krav på ergonomi, funktion, hållbarhet och estetik har varit en viktig del i arbetet.

Återbruket kunde ske efter olika grader av rekonditionering, allt från enkel rengöring till omklädsel och ytbehandlingar till specialanpassningar. Uppdatering till nya möbler gav ny garantitid via Addas inköpscentrals ramavtal. Projektet inkluderade bland annat 116 bordsenheter, 89 förvaringsenheter, 863 sittenheter och 220 skrivbord.

Kommunen hade visionen att 30 procent av förvaltningarnas möbler skulle kunna återbrukas. Det blev hela 70 procent.

– Projektet visar hur väl utvecklade digitala lösningar kan förändra traditionella arbetsmetoder i branschen för att skapa en mer hållbar framtid, säger Cecilia Granlund

För att utveckla den inventering som kommunen gjort på egen hand tog Norconsult hjälp av Sajkla som tillhandahåller en digital plattform som underlättar logistik och samordning, konkurrensutsättning av möbelrekond och maximering av återbruk. Gemensamma mål, samarbete och förtroende till varandras kompetenser gjorde det till ett framgångsrikt projekt.

– För vårt nya kommunhus har vi ett gestaltningskoncept för inredningen, framtaget av projektets konst- och varumärkesgrupp tillsammans med inredningsarkitekterna, där varje våning i byggnaden återspeglar någon av färgerna från Enköpings berömda parker. Att kunna använda 70 procent av den befintliga inredningen och ändå uppnå gestaltningsmålen samt få de möbler vi behöver är otroligt häftigt, säger Rozbeh Zand Biglari, projektledare vid Enköpings fastighetsavdelning.

– Vi gör en ekonomisk besparing i att inte köpa nytt, men framförallt är vi stolta över att vi bidrar till en hållbar utveckling. Genom vårt projekt hoppas vi kunna inspirera andra beställare att upptäcka vad som är möjligt inom detta område, säger han.

Genom vårt projekt hoppas vi kunna inspirera andra beställare att upptäcka vad som är möjligt inom detta område

Sajklas plattform tillhandahåller underlag och processer som möjliggör ett effektivare och mer transparent återbruksarbete. Det skapar en frihet att upphandla leverantörer som kan komplettera de resurser som redan finns internt.

– Med vår plattform är det enkelt, eller rent av enklare, att välja en återbrukad möbel än att köpa en ny, säger Jenny Ekman vd på Sajkla. Det som driver oss är viljan att bidra till ett mer hållbart samhälle och en bättre framtid. Vi gör det genom att erbjuda en mer cirkulär affärsmodell för den som vill vara med och förändra synen på möblers livslängd.

– Det krävs ändrade beteenden, nya verktyg och ny kunskap. Att vända på inköpstrappan. Istället för att köpa nytt direkt när det uppstår ett behov är det dags att börja använda de möbler vi redan har.

Från inventering till konkurrensutsättning, så gick det till.

Att samla möbler från sju olika adresser i ett och samma inredningsprojekt för det nya kommunhuset var en komplex utmaning. Kommunen hade vid upprepade tillfällen försökt genomföra inventeringen med traditionella metoder, men stött på svårigheter att få en komplett och användbar överblick.

Sajklas plattform löste detta genom att systematiskt hålla samman volymer av likadana möbler och säkerställa att informationen som registrerades var relevant genom hela värdekedjan – från initial inventering till potentiell rekonditionering och återbruk. Alla inventerade möbler samlades i ett digitalt möbelbibliotek, vilket skapade en central plats där projektgruppen effektivt kunde arbeta vidare med planeringen.

För att säkerställa kvaliteten och potentialen i den industriella möbelrekonditionen föreslog Sajkla att ta fram testmöbler baserat på de större volymerna av likadana möbler. Detta steg var avgörande av flera anledningar. För det första gav det projektgruppen möjlighet att konkret utvärdera hur väl möbelrekonden fungerade på de utvalda modellerna. För det andra skapade det en möjlighet att i ett tidigt skede justera kulörer och materialval för att säkerställa att resultatet skulle passa in i den nya inredningen.

En ytterligare, och mycket viktig, fördel med att ta fram testmöbler var den positiva inverkan det hade på de berörda medarbetarna. Många kände en oro inför återbruket av befintliga möbler och var osäkra på om kvaliteten skulle bli tillräckligt bra. Genom att visa upp konkreta exempel på rekonditionerade möbler kunde denna oro effektivt minskas. Ofta upplevdes de uppdaterade möblerna till och med som bättre än nya, inte bara på grund av den förbättrade estetiken och funktionaliteten, utan också för att de bar med sig en historia och skapade en känsla av stolthet och kontinuitet inom organisationen.
Dels för att se om möbelrekonden fungerar på utvalda modeller men även för att ge möjlighet att justera kulörer. En ytterligare vinst med tester är att det lugnar oroade medarbeterare om att återbruket av möbler kommer bli lika bra som nytt. Många gånger upplevs möblerna tillochmed bättre än nytt eftersom de även bär en viktig historia som skapar stolthet.

Testmöbler

Karmstol Före & Efter. Miljöbild Enköpings kommun
Karmstol Före & Efter rekond. Närbild. jpg

Karmstolens trä hade gulnat med åren, behövde ny stoppning och nytt tyg. Här har stolen slipats ner och lackerats med en vitpigmenterad lack, samt klätts om i ett nytt tyg.

Enköping stol
Enköping stol (7)

Stolen har lackats i en grön och gul kulör och fått en sits klädd i matchande tyg.

Enköping stol (1)
Enköping stol (2)
Enköping stol (3)
Enköping stol (9)
furniture-item_dtsnUg.2e16d0ba.fill-600x600.format-webp
IMG_4175

Projektet i siffror:

  • 70% möbelrekond av befintliga möbler.
  • 116 bordsenheter återbrukades.
  • 89 förvaringsenheter återbrukades.
  • 863 sittenheter återbrukades.
  • 220 skrivbord återbrukades.

Publicerat: