Konferensbordet från 80-talet är ett steg mot Agenda 2030

Tibro kommun håller just på att färdigställa en helt ny F-6 skola med skolstart i augusti. Sajkla har under våren genomfört en inventering av den äldre skolan för att se vad som kan flytta med till den nya. Annette Larsson som är rektor på skolan valde att behålla det äldre konferensbordet av två anledningar, för att spara pengar och för att det är ett praktiskt exempel att landa samtalen i när det handlar om framtiden och cirkulär ekonomi.

-För oss är det otroligt värdefullt att förstå vilken typ av möbel vi kan återbruka för att spara pengar. Samtidigt vill jag ge alla på skolan en arbetsmiljö som kännas framåtriktad och samtida.

IMG_0538.jpeg

Hur gick processen till?

Bordet och stolarna valdes ut efter en inventering där Sajkla klassificerat möblerna med rekommendation att rekonditionera. Möblerna som köpts in under 80-talet har en gång tillverkats med höga krav för offentlig miljö av Skandiform, de är av bra råmaterial och har en gedigen grundkonstruktion vilket skapar bra förutsättningar för ett gott slutresultat. En omgestaltning skulle göra att möblerna passar in i nybyggda skolan med den nya gestaltningsidén.

Bord Före. jpeg.jpeg

Konferensbordet isärplockat

Metallfot till bord.jpeg

Metallfötter ska få ny kulör

IMG_9322.jpeg

Stolarna ska få en helrekonditionering.

IMG_9330.jpeg

Nytt tyg ska på.

IMG_0524.jpeg

Bordet är uppgradetat med nya linoleumet Smokey Blue.

IMG_0539.jpeg

Metallfötter är lackade i RAL-kulör 7031S och alla trädetaljer i NCS S6010-R90B blågrått.

IMG_0540.jpeg

Sitsarna har klätts om i tyget Remix 852 från Kvadrat

IMG_0264-1.jpeg

Stolarna är även de målade i blågrå kulören NCS S6010-R90B

Monokromt blågrått

Nya materialval och kulörer är valt ur Lundbergs möblers blåa standardsortiment. Ett smart sätt att uppleva möbeln samtida samtidigt som det blir enklare rent produktionsmässigt då ett standardval är inarbetat och beprövat. - Vi uppgraderade bordet genom att behandla det precis som vi gör med med våra egna nyproducerade bord, säger Stefan Lundberg som är underleverantör i Sajklas industriella nätverk.

Det här var något nytt för oss, att vi kan uppgradera ett befintligt bord med ett nytt linoleum öppnar upp för många nya möjligheter.

En äldre bordsskiva med nytt ytskikt ger en känsla av att bordet är helt nytt, dessutom skyddar det bordet en lång tid framöver. På Lundbergs nya bord är det ofta linoleum, laminat eller kayar på toppskivan. Något om alltså även går att göra på befintliga bord.

Det är en rolig och spännande process att se hur det äldre bordet förvandlas, något som ofta är svårt att föreställa sig innan.

IMG_0549.jpeg

Snart slår Baggeboskolan upp portarna och rummen fylls av människor och samtal om kunskap och lärande. Läs mer om Baggeboskolan här.

Miljöeffekter

För att nå de globala miljömålen i Parisavtalet behöver vi sänka utsläppen av koldioxid. Att välja rekonditionering av befintliga möbler istället för att köpa nyproducerade är ett konkret exempel på hur vi kan tänka och göra för att bidra till målet.

Läs mer om miljöeffekter vid rekonditionering och om Sveriges strategi för att ställa om till en cirkulär ekonomi

sajkla-inspiration-referenser-no_white-700px.jpg

Se fler exempel på utförd rekond

Vi har gjort en hel del kvalitativ rekond och har samlat några av dom i ett inspirationsgalleri.