Sajkla gör med jämna mellanrum intervjuer och andra reportage kopplade till möbelbranschen. Dessa kommer du kunna läsa här. Och vi fyller på med mer så fort det dyker upp något vi vill berätta.

IMG_1054.JPG

Ny skola valde återbruk

I Tibro kommun har en helt ny F-6 skola startat. Sajkla har under våren genomfört en inventering av den äldre skolan för att se vad som kan flytta med till den nya. Bland annat har 19 st bokhyllesystem valts ut för att rekonditioneras och ersätta nyköp. Ett gott exempel på hur en kommun kan jobba med miljöfrågan och ta vara på det material som de en gång redan köpt in.

Skolan valde återbruk
IMG_0538.jpeg

Konferensbordet från 80-talet är ett steg mot Agenda 2030

Tibro kommun håller just på att färdigställa en helt ny F-6 skola med skolstart i augusti. Annette Larsson som är rektor på skolan valde att behålla det äldre konferensbordet av två anledningar, för att spara pengar och för att det är ett praktiskt exempel att landa samtalen i när det handlar om framtiden och cirkulär ekonomi.

Läs hela reportaget
Sajklas grundare

Därför startade vi Sajkla

I denna intervju berättar grundarna Stefan Lundberg, Christer Hedman och Jenny Ekman om varför de startade Sajkla, om hur allt började med projektet Möbelbruket och hur planen framåt ser ut. En berättelse om hur smart digitalisering, ett starkt leverantörsnätverk och miljömedvetna kunder tillsammans kan göra möbelbranschen mer cirkulär genom återbruk.

Läs hela reportaget
Ivana-Kildsgaard-reportage.jpg

Förläng livslängden med funktion och kvalitet

En gråmulen novemberdag åkte vi till Göteborg för att träffa Ivana Kildsgaard, hållbarhetschef för Tengbom och en av initiativtagarna till 100gruppen. I ett hektiskt schema mellan möten fick vi chansen att hålla ett samtal om hur hon ser på utvecklingen av cirkulära interiörer. Hon berättar även om ett digitalt märkningsverktyg och om inredningsprojekt med fokus på återbruk.

Ivana Kildsgaard om funktion och kvalitet
June-Kristina-Lindkvist-s-v.jpg

Vårda, spara och ta tillvara

Kristina Lindkvist jobbar som inredningsarkitekt på KUB Arkitekter i Göteborg och har genomfört ett inredningsuppdrag åt June Avfall & Miljö i Jönköping, ett projekt med återbruksfokus. I en intervju berättar hon om vilka utmaningar en inredningsarkitekt kan mötas av i ett återbruksprojekt. Hon berättar om varför det är viktig att bygga upp ett stort kontaktnät och om vilka krav man kan ställa på återbrukade möbler.

Arbetet ska alltid bygga på en gestaltningsidé i första skedet
Robin-J-Header.jpg

Vi pratar om hur vi ska öka graden av cirkularitet

Vi fick en stund med Robin Ljungar, hållbarhetschef på TMF, för att höra hur han ser på möbelbranschens utmaningar och möjligheter med det cirkulära arbetet. Vi pratade branschöverskridande samverkan, kravspecifikation och vart man som möbelproducent kan börja i sitt arbete med det cirkulära.

På Möbelfakta pratar vi om att vi ska öka graden av cirkuläritet.
Frida Röjne

Återbrukat är mest klimatsmart enligt forskning

Möbelbruket har tagit hjälp av forskningsinstitutet RISE och forskaren Frida Røyne för att beräkna vad miljövinsten blir av att återbruka stolar jämfört med att producera nya. Nu har vi fått forskningsresultatet och samtidigt gjort en intervju med Frida.

Återbrukat är mest klimatsmart enligt forskning
Tobias Jansson

Möbelbranschen har goda chanser att få många uppdrag nu och i framtiden

Tobias Jansson besökte Möbelbruket i våras och vi pratade med honom om den omställning samhället står inför när det gäller cirkulär ekonomi. Och hur detta kan komma att påverka möbelbranschen.

I framtiden tillverkar vi möbler för den cirkulära ekonomin redan från början.
Staffan Appelgren

Återbruk blir den nya normen

Staffan Appelgren är lektor i socialantropologi vid Göteborgs universitet och deltog på Möbelbrukets seminarium om återbruksprocessen i december 2017. Under seminariet föreläste Staffan kring begreppet återbruk: "Vi behöver närma oss vanan att bearbeta, laga, och omdesigna saker vi redan har".

Återbruk – kanske ett onödigt ord
Studenter HDK

Jessica Litzel, Carolin Röske och Anna Saraste

Möbelbruket har haft ett samarbete med studenter på masterprogrammet Business & Design, HDK i Göteborg. Under hösten har de gjort ett arbete där de undersökt vår affärsmodell. Det arbetet har resulterat i många fina idéer som vi valt att gå vidare med. Bland annat hur vi på ett nytt sätt kan lyfta våra stolars personlighet. Studenterna berättar här själva om sina idéer.

Samarbete med HDK i Göteborg