Stenungsund möblerar om – och sparar miljoner!
Under ett enda år har Stenungsunds kommun, med hjälp av Sajklas molnbaserade plattform, lyckats cirkulera möbler värda 3 miljoner kronor och minskat koldioxidutsläppen med cirka 27 ton.

Från pilotprojekt till framgång
Under ett enda år har Stenungsunds kommun, med hjälp av Sajklas molnbaserade plattform, lyckats cirkulera möbler värda 3 miljoner kronor och minskat koldioxidutsläppen med cirka 27 ton. Denna imponerande prestation är ett resultat av inledningen på ett strategiskt skifte från linjär konsumtion till en mer cirkulär hantering av möbler.
Det här är ett tydligt exempel på hur digitala lösningar snabbt skapar både ekonomiska och miljömässiga vinster.
Utmaningarna som blev en möjlighet
Allt började med pilotprojektet “Cirkulära möbler”, som initierades i samband med nedläggningen av Stenungskolan. Avsaknaden av kommunens rutiner kring inköp, möbelrekond och avyttring av möbler blev tydlig: ineffektiva processer ledde till höga kostnader och onödig miljöpåverkan.
För att hantera detta infördes Sajklas digitala plattform, som fungerar som ett möbelbibliotek. Genom att inventera och registrera möblerna inom pilotprojektet blev det enkelt att cirkulera resurserna inom den egna organisationen. Under det första året cirkulerade hela 1016 möbler, vilket bidrog till de stora ekonomiska och miljömässiga besparingarna.
Det har varit enkelt och smidigt att lära sig plattformen. Det är lätt att inventera möbler och funktionellt att hantera bokningar.
Emma Friberg och Josefine Gustafsson från avfallsenheten berättar att det varit enkelt och smidigt att lära sig plattformen. De lyfter fram att det är lätt att inventera möbler, hantera bokningar och att det finns stor potential för hur plattformen kan utvecklas i framtiden. Kontakten med Sajkla är nära, och det är enkelt att framföra utvecklingsförslag för att förbättra plattformen ytterligare.
- I början av pilotprojektet var det svårt att kravställa en digital plattform eller veta vad som var rimligt att samla in i statistikväg. Vi har lärt oss mycket på vägen men har fortfarande en lång bit kvar. För att kunna få tydliga politiska reaktioner gäller det att ha väl underbyggda resultat att presentera, säger de.
Med Sajkla som helhetsleverantör kan man enkelt samla in statistik och få fram konkreta siffror på besparingar av både CO₂ och pengar. Detta gör det enkelt att förstå och kommunicera de betydande besparingar som uppnås när man övergår till ett cirkulärt möbelflöde.
Innovativt samarbete med konkreta resultat
Sajkla hjälper kommuner i ett innovationsprojekt – ett utbildningsprogram på 7 veckor där deltagarna får tillgång till Sajklas plattform och utbildningstillfällen. Programmet ger steg-för-steg-stöd för att implementera en cirkulär möbelhantering. Flera kommuner kan anmäla sig och ingår då i ett gemensamt nätverk, där alla driver samma process och lär av varandras erfarenheter.
Stenungsunds kommun deltog i Sajklas Innovationsprojekt, vilket gav avfallsenheten möjlighet att driva pilotprojektet, med utbildningssektorn som en viktig användare av det digitala möbelbiblioteket och bidragsgivare av åsikter vid behov. Ett avgörande moment var inventeringen av 1800 möbler på Stenungskolan, där man insåg vikten av att investera tid i planeringen och säkerställa en noggrann inventering för att uppnå en effektiv och hållbar cirkulär möbelhantering.
När skolans inventerade möbler blev synliga för kommunens andra verksamheter i det digitala möbelbiblioteket, var intresset stort, framförallt från de andra skolorna. Möbler som tidigare inte hade någon plan för vart de skulle ta vägen, fick nu ett nytt hem inom olika delar av kommunen.
Istället för att möblerna ställdes undan eller demonteras till avfall, fick dem ett nytt syfte där de verkligen behövdes. Ett win-win-win-koncept som fungerar vid alla typer av lokalförändringar. Det som inte längre är användbart för en verksamhet kan vara en värdefull resurs för en annan. Den ekonomiska besparingen handlar inte bara om att slippa köpa nytt, utan även om att slippa finansiera avfallshanteringen. På så sätt sparar man inte bara pengar utan gör även en betydande insats för miljön.
En cirkulär framtid
För att bygga vidare på framgångarna från pilotprojektet bjöd kommunen in till ett LIA-projekt (Lärande i arbete) för att utveckla en långsiktig strategi för cirkulär möbelhantering. Detta inkluderade:
- Inventering av möbler till möbelbiblioteket.
- Kostnadsuppskattning och analys av olika sätt att driva projektet framöver, inklusive alternativ för central möbelsamordning.
- Analys av framtida besparingspotential vid övergång till cirkulär praxis.
I LIA-projektet deltog tre studenter från Tibro Hantverksakademi, där de fick möjlighet att tillämpa sina kunskaper inom cirkulär möbelhantering.
Studenterna bidrog aktivt genom att bygga upp ett möbellager, sätta upp en fotostudio för möbler, genomföra inventeringar och skriva en detaljerad rapport om hur Stenungsund kan vidareutveckla sitt cirkulära möbelflöde. Deras insatser tydliggjorde hur avgörande det är att ha en eller flera personer som håller samman processen och säkerställer att möblerna hanteras på rätt sätt.
Fotostudio för möbler
Möbellager
Med en eller flera möbelsamordnare som central aktör blir omställningen till ett cirkulärt system både enklare och mer framgångsrik. Denna eller dessa personer säkerställer att alla delar av processen fungerar smidigt och att både information och resurser hanteras korrekt. Detta skapar en hållbar och effektiv hantering av möbler på lång sikt. Rollen kan utformas som både praktisk och/eller strategisk och kan innebära att en ny anställning fokuserar helhjärtat på detta arbete, eller att en eller flera befintliga medarbetare får utökade ansvarsområden för att leda och driva arbetet med cirkulär möbelhantering.
I rapporten uppskattas det ekonomiska värdet av de redan cirkulerade möblerna som en indikation på vad man kan komma att spara framåt vid fortsatt arbete. En uppskattad budget har tagits fram, som visar hur resurserna kan fördelas, inklusive kostnader för lagerhållning, transporter och rollen som möbelsamordnare. Detta är en växande process, och Stenungsund befinner sig nu i nästa tillväxtfas.
Kommunen banar väg tillsammans med andra kommuner som är på samma resa. Tillsammans – kommuner, verksamheter, studenter och företag som Sajkla – kan vi implementera nya metoder för att nå klimatmålen. Och vi gör det redan idag.
Kommunens miljömål är ambitiösa
Stenungsund kommun har ett tydligt åtagande i sin avfallsplan att minska avfallet med 40% per heltidsanställd. Detta mål är inte bara en strävan för att reducera mängden avfall utan också en del av kommunens engagemang för att uppnå hållbarhetsmål på lång sikt. En central del av kommunens arbete för att minska sin miljöpåverkan är att stödja och implementera åtgärder som ingår i Klimatlöften 2030, där cirkulär ekonomi och hållbar möbelhantering spelar en viktig roll.
Klimatlöfte nr 25 ,“Vi använder cirkulära möbler”, fokuserar på att införa cirkulära möbler i kommunens verksamheter. Genom att inreda minst två kontor/arbetsplatser med cirkulära möbler och annan cirkulär inredning, och samtidigt etablera ett system för cirkulära möbler på arbetsplatserna.
Stenungsund har redan lagt grunden för detta och genom att fokusera på både praktiska och strategiska åtgärder inom cirkulär möbelhantering och genom samarbeten med andra kommuner och verksamheter, är Stenungsund på väg att skapa ett hållbart, resurseffektivt system för möbelhantering. Detta gör kommunen inte bara till en förebild i sin egen region utan också till en viktig aktör i det nationella arbetet mot klimatmålen.
Innovationsprojekt med andra kommuner
Sajkla arrangerar Innovationsprojekt där kommuner får möjlighet att jobba med omställningen tillsammans. Programmet erbjuder ett strukturerat sätt att börja i det lilla, samla kunskap och växa steg för steg.
Det har varit tryggt att inte vara ensam i arbetet, och att kunna inspireras av varandras tankar och idéer.
Emma Friberg från avfallsenheten i Stenungsund, deltagare i innovationsprojektet, berättar att det varit ovärderligt att kunna utbyta tankar med representanter från andra kommuner.
– Projektet har gett nya perspektiv och infallsvinklar på hur en cirkulär möbelhantering kan organiseras och implementeras inom offentlig verksamhet. Det har dessutom skapat en känsla av trygghet att inte behöva arbeta ensam, utan att kunna dra nytta av varandras idéer och erfarenheter, säger Emma.
Månadsvisa träffar, både digitala och fysiska, i kombination med ett etablerat nätverk av 15 kommuner som gjort stora framsteg.
Genom att ta del av praktiska exempel från andra kommuner blir det tydligt hur organisationen kan byggas upp, budgeteringen planeras och resurserna optimeras över tid. Det gemensamma lärandet gör att omställningen går snabbare och hjälper till att undvika att "uppfinna hjulet på nytt".
— Stenungsunds kommun är ett tydligt exempel på hur digitala lösningar snabbt kan skapa både ekonomiska och miljömässiga vinster, säger Jenny Ekman VD för Sajkla.
Det här ingår:
- Nätverksträffar varje månad - alla kommunkunder
- 7 digitala utbildningstillfällen för effektiv implementering.
- Digital plattform för att snabbt synliggöra möbler för återbruk och cirkulation i er kommun.
Vill du veta mer om hur Sajklas plattform kan hjälpa din organisation att skapa en cirkulär möbelhantering, eller vill du veta mer om vårt Innovationsprojekt?
Kontakta oss 🙋♀️