Sopor är bra 2.0 – Sajkla ställer ut på Rian designmuseum

Utställningens titel "Sopor är bra 2.0" är hämtad från det sopmanifest som konstnärerna Monika Gora och Gunilla Bandolin skrev redan 1995 i ett samarbete med Riksutställningar. Manifestet formulerar människans dubbelbottnade förhållande till sina sopor och avslutas med meningen ”Använd sopor för att förstå ditt liv”. Det här kan tolkas som en uppmaning att inte sticka huvudet i sanden utan se, förstå och agera.

phonto

Sajkla bidrar i utställningen med två helt olika möbeltyper, som idag på olika vis är eller är påväg ur bruk, hämtade hos Falkenbergs kommun. I dialog med kommunen har möblerna fått en högkvalitativ rekond och visas som före och efter uppdatering. Verken blir ett sätt att synliggöra möjligheterna med befintlig råvara där något som anses förbrukat får nytt värde och förlängt liv. Det två möbeltyperna har helt olika historier och förutsättningar för att åter bli valda in i framtidens nya rum.

Stolar från stadshuset i Falkenbergs kommun

Falkenbergs kommun har sedan 2022 använt Sajklas plattform för cirkulär möbelhantering. Alma Ragnarsson, utvecklingsledare i cirkulär ekonomi, var med och valde ut möblerna. Bland annat en tidstypisk vacker länstol i ek och ljust skinn. Dessa stolar har fungerat som sittplats åt politikerna i kommunfullmäktiges sessionssal i stadshuset sedan invigningen 1960.

– Att vi nu får tillfälle att förlänga livslängden på dessa fantastiska stolar känns jätteroligt. Just nu genomförs en restaurering av kommunfullmäktigesalen och möjligheten att rekonda en av stolarna kom helt rätt i tiden. Nu får vi ett tydligt exempel på hur vi kan bevara kultur och historia samtidigt som vi är resurseffektiva och hållbara, säger Alma.

IMG_1314

Arkitekt Lennart Tham

Stadhuset invigdes 1960 och sedan 2006 skyddas byggnaden som byggnadsminne. Både huset och flera inredningsdetaljer ritades av samma arkitekt berättar Malin Jarl som är stadsarkitekt i Falkenbergs kommun.

– Arkitekt Lennart Tham som ritade stadshuset ritade inte bara själva byggnaden utan också mycket fina detaljer samt även vissa möbler.

image003

Bild från sessionssalen i stadshuset.

AlmaRagnarsson_IMG_8111

Alma Ragnarsson, utvecklingsledare i cirkulär ekonomi i Falkenbergs kommun.

Rekond viktigt för kommunens hållbarhetsarbete

Möjligheten att rekonda möbler ser Alma som ett viktigt inslag i kommunens övergripande hållbarhetsarbete.

– Det ger stora möjligheter att minska vår miljöbelastning och klimatpåverkan och är ett bra exempel på hur vi kan använda våra skattemedel på ett klokt och effektivt sätt. Många gånger finns stora mängder kvalitetsmöbler hos kommuner som är slitna. De kan behöva ses över för att fylla sin funktion, och med rekond finns bra möjligheter att ge dem ett nytt liv. Samtidigt som det är en dörröppnare för fler återbruksprojekt.

Om utställningen "Sopor är bra 2.0"

Vernissage: Lördag 3 februari 2024.
Öppet: 3 februari - 28 april 2024, onsdag - söndag kl 12:00 - 16:00.
Plats: Rian designmuseeum, Skepparesträtet 2 Falkenberg.

I utställningen visas tio exempel på nationell och internationell formgivning som försöker ta tillvara på det material som redan finns i omlopp. Allt fler formgivare söker efter nya mer hållbara sätt att arbeta på och samtidigt få utlopp för sin kärlek till hantverket och materialet. Medverkande formgivare; Finn Ahlgren, Louise Bolin, Åsa Elmstam, Hurra pangpang, Hildur2John, Elisa van Joolen & Aimée Zito Lema, Sajkla, Philipp Spillmann, Peterson Stoop och Birgit Marie Østerby

Besök museets hemsida

 

Länsstolen – Stadshusets trotjänare, en historia att bevara

Stolarna ska uppdateras i enlighet med originalutförandet vad gäller bland annat materialval, färgsättning och nitar. Tapetseringen utförs av Hanna Rintakoski på Loops Upholstery som är en del av Sajklas nätverk av möbeltillverkare.

– Stolen som var klädd i skinn får nu ett nytt liknande men lite mörkare än tidigare. Även sittdynorna ska uppdateras med ny lite tjockare stoppning då de idag är väldigt stumma. Hela vägen runt sitts och rygg finns ett band av dekorspik. Det kommer blir en utmaning då de är så små att min spikpistol inte klarar dem. I värsta fall får jag spika för hand om jag inte hittar en adapter med rätt storlek. Dessutom är ekträet så hårt att jag behöver förborra hålen för spikarna. Annars är stolen lättklädd, den är smart konstruerad och väldigt nätt. Den finns i två olika utföranden, en modell för ledamöter och en för åhörare. Att en stol som denna får leva vidare är fantastiskt roligt och ett kul uppdrag att jobba med.

image006

Ritningar från sent 50-tal på den länstol som Sajkla rekondat inför utställningen på Rian designmuseeum.

image007

Modellen finns i två utförande - för ledamöter och för åhörare.

Totalt 74 stolar inventerades under 90-talet

Någon gång under 90-talet gjordes en inventering av inredningen i sessionssalen och övriga stadshuset. I en text om detta finns följande att läsa;

“Det är rejäla stolar med sittdyna och hög rygg. För närvarande är de klädda i brunt skin och detta är troligen ursprungsklädseln. Liknande stolar återfinns även i andra konferens- och mötesrum. Det fanns ursprungligen runt 40 i kommunfullmäktiges sessionssal, nu finns det runt 60. Totalt hittades 74 stycken i byggnaden, och det är troligen lika många som det var från början. Troligen har de nya stolarna i kommunfullmäktige tagits från det som tidigare var stora konferensrummet och som nu har blivit kontor”.

Slitna möbler blir nya statement

IMG_20231116_113528

Trästol före rekond.

IMG_1434

Efter rekond.

Det kasseras över 1000 ton möbler årligen i Sverige. Ofta för att äldre möbler i vår offentliga miljö, på vårdcentraler och skolor inte har särkilt hög designstatus. De räknas som sopor när lacken gulnat eller tyget är slitet. Bilderna ovan visar utställningens andra stol. Jenny Ekman, VD på Sajkla, berättar mer.

– De här möblerna är väldigt anonyma och åker ofta på tippen när rum ska göras om. Men det är just den här typen av möbel vi måste börja se potentialen i och ge nytt liv för att lyckas nå klimatmål. Möblerna som ingen egentligen ville skulle tillverkats från början blir såna statement och coola, de blir ett bevis på att man förstått vad det handlar om och tar ansvar. Trästolen är ett bra exempel på typ av möbel som ingen egentligen tänker på men som fyller en viktig funktion, kan bli precis som ny utan att vi tänker på att den har en historia.

Sopor är bra 2.0

Stolarna går att se på Rian designmuseeum i Falkenberg mellan den 3 februari - 28 april 2024, i utställningen Sopor är bra 2.0. Utställningen visades i en första version på Rian 2019. Då liksom nu presenterades olika föremål tillverkade av spill och återvunnet material. Sedan dess har den frossande människans sopberg fortsatt att öka och frågan om jordens resurser har blivit allt mer angelägen.

Inspiration rekond

Låt dig inspireras av fler före- & efter bilder på vår sida för rekond.

Inspiration rekond

Publicerat: