Succé i Falköping: Återbruk av möbler skapar jobb.
Genom den digitala plattformen Sajkla har kommunen skapat ett effektivt system för att återbruka möbler och inredning, vilket sparar pengar och skapar arbetstillfällen. Initiativet är helt i linje med målen i Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om. Sedan 2021 har Falköpings kommun samarbetat med teamet bakom Sajkla för att utveckla ännu smartare lösningar för cirkulär möbelhantering.

Kommunens arbetsmarknadsenhet var bland de första att testa Sajklas plattform och har spelat en viktig roll i dess utveckling, exempelvis genom nära samarbete kring det avancerade bokningssystemet. Detta är en funktion i plattformen som gör det enkelt för alla anställda att boka möbler som av olika anledningar inte längre används på kommunens kontor och skolor. Genom att effektivisera hanteringen av återbrukade möbler minskar behovet av nyproduktion, vilket i sin tur leder till minskad miljöpåverkan.
Med Sajklas plattform som centralt verktyg har kommunen skapat en hållbar möbelhantering som både sparar resurser och genererar nya arbetstillfällen. Idag arbetar ett tiotal personer med möbelhanteringen, och ytterligare 10-15 personer deltar årligen i arbetsträning kopplat till olika möbelrelaterade satsningar. Detta är en del av Falköpings kommuns arbetsmarknadspolitiska åtgärder, där fokus ligger på att skapa meningsfulla sysselsättningar och främja återbruk. Detta visar på en innovativ lösning för hållbarhet och som skapar socialt värde inom Falköpings kommun.
Möbler används dagligen av alla, och de kommer alltid att behövas. Därför är det viktigt att ha en genomtänkt strategi för möbelhantering, så vi inte faller tillbaka i ett linjärt tänkande.
Kommunstyrelsen tog beslutet år 2020 att ansluta sig till Klimat 2030 -Kommunernas klimatlöften som Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen lanserade. Syftet med satsningen var att skynda på kommunens eget arbete med att bli fossilfri 2030 och att samtidigt öka genomförandekraften tillsammans med andra kommuner i Västra Götaland. Mål 25. Vi använder cirkulära möbler och kommunens aktiva deltagande i regionala utvecklingsprojektet Design med Omtanke 2.0 - beställarkompetens för cirkulära flöden visar sig nu ge flera vinster kring beslutet.
Möbelbiblioteket i Sajkla har blivit den självklara platsen att klicka in på för att boka möbler bland anställda i Falköpings kommun.
Malin Lilja är ansvarig för plattformen Sajkla i kommunen och har hand om inventeringar och bokningar i systemet.
Plattformen är väldigt användarvänlig och gör processen smidig. Jag får snabbt en överblick över våra möbler och inkomna bokningar.
Sedan införandet av Sajklas plattform 2021 har den cirkulära möbelhanteringen blivit en självklar del hos de anställda i kommunen där alla verksamheter är engagerade i processen. Tillsammans bidrar alla till att spara både pengar och miljö, och de har uppnått imponerande besparingar.
– Möbler används dagligen av alla, och de kommer alltid att behövas. Därför är det viktigt att ha en genomtänkt strategi för möbelhantering, så vi inte faller tillbaka i ett linjärt tänkande, säger Patrik Brandt, enhetschef på arbetsmarknadsenheten.
Sedan juni 2023 och fram till april 2025 har 690 bokningar genomförts via Sajklas plattform, vilket omfattar 2 570 st möbler.
Ekonomisk besparing mot nyköp: 9,5 miljoner kr
Ekonomisk besparing mot begagnat: 6,6 miljoner kr
Klimatbesparing mot nyproduktion : 73 ton CO2
Årligen i arbetsträning: 10-15 personer
Av de drygt 3000 anställda i kommunen har 990 av dem aktivt besökt det digitala möbelbiblioteket för att leta och boka möbler.
En strukturerad process för möbelåterbruk
Cirkuleringen utgår från ett möbellager där möbler som blir över i kommunen enkelt inventeras in i ett digitalt möbelbibliotek via Sajklas digitala plattform. Möbelsamordnare Malin Lilja har full kontroll över plattformen och bokningarna. När en verksamhet behöver nya möbler börjar de alltid med att söka i det digitala möbelbiblioteket på intranätet innan de köper nytt. Där kan de enkelt göra en bokning, varefter möblerna levereras ut till önskad plats. Tillsammans med ansvariga för transporter hos arbetsmarknadsenheten samordnar möbelansvariga all hanteringen av de bokade möblerna från lagret. – Plattformen är väldigt användarvänlig och gör processen smidig. Jag får snabbt en överblick över våra möbler och inkomna bokningar, säger Malin Lilja, som är möbelansvarig.
Arbetsledare Roland Wirheim tillsammans med möbelansvariga Per Anders Stjernhammar och Malin Lilja.
Möbellagret i Falköpings kommun, hit hämtas och lagras kommunens möbler för att sedan fraktas ut till ny adress.
Meningsfulla arbetstillfällen
Den cirkulära möbelhanteringen har sedan start skapat värdefulla möjligheter till arbetsträning och betydelsefull sysselsättning för människor långt från arbetsmarknaden. Den praktiska hanteringen av möbellagret och dess bokningar av möbler via plattformen Sajkla har resulterat i att flera andra verksamheter vuxit fram i kommunen.
Genom att skapa nya jobb och cirkulera möbler skapar vi en situation där alla vinner – både människor och planeten.
Snickeri som arbetsträning
Om möbler behöver renoveras hamnar de i en nyöppnad del av det befintliga snickeriet där två anställda snickare fungerar som rådgivare för personer i nystartsjobb. Här lagas möbler eller genomgår enklare rekond innan de får nytt liv i en annan del av kommunen. Möbelrekond-delen i snickeriet är den senaste tillskottet i kommuns satsning på möbelåtervinning och utvecklas av Johan Clemborn, nyanställd arbetsledare med lång erfarenhet från arbetsmarknadsenheten i Skövde kommun.
Johan Clemborn utanför Snickeriet
Sajklas nätverk av kommuner är på besök.
En del möbler hämtas upp via ett samarbete med återvinningscentralen för att renoveras.
Möbel som ska få en lättare renovering.
Café Möjligheten och Bohaget Second Hand
Cafe Möjligheten är inrett med återbrukade material och möbler, hämtat från avfall och möbellagret. Där kan besökare köpa både stolen det sitter på och koppen de dricker ur. Det som kommunen inte själva har användning av går på det viset vidare till andra.
Bohaget secondhandbutik har en unik arbetsmarknadsprofil där personer arbetar med nystartsjobb och arbetsträning under handledning av engagerade arbetsledare. Butiken är en väg till arbetslivet för många. Möbler och föremål som räddats från avfall genomgår en noggrann genomgång och i vissa fall renovering innan de får nytt liv och säljs i butiken.
– Vi driver butiken som en vanlig butik, men med fokus på att skapa meningsfulla jobbmöjligheter för dem som behöver extra stöd, säger Catharina Karlsson, arbetsledare på Bohaget.
Alla möbler till nya hunddagiset fanns i möbelbiblioteket
Det nybyggda kommunala hunddagiset Tassen präglas helt av cirkulär inredning, från möbler till små detaljer som adventsljusstakar. Lokalen är inredd enbart med möbler som inte längre används i kommunens verksamheter, och som blivit bokningsbara genom kommunens digitala möbelbibliotek.
–Alla möbler i de nya lokalerna är återbrukade och kommer från kommunens eget möbellager. Samarbete och återbruk har gjort att kostnaden för flytten varit mycket liten.
På hunddagiset arbetstränar människor med att ta hand om invånarnas hundar. Det har kommit att bli en viktig plats för både för deltagarna och personalen. Ett fint exempel på hur den cirkulära möbelhanteringen hjälper verksamheter till ekonomiska besparingar där mer av budgeten kan gå till verksamheten istället för nya möbler. – Det är fantastiskt att se hur återbruk kan genomsyra alla delar av vår verksamhet, från möbler till kaffekoppar, säger Susanne som är stolt arbetsledare på Tassen.
Arbetsledare Susanne Karlsson och Patrick Brandt som är enhetschef på arbetsmarknadsenheten i Falköpings kommun.
Hunddagiset Tassen är helt inredd med möbler från kommunens möbelbibliotek.
Kvalitetsmöbler som nu får förlängt liv.
Nätverksträff hos Falköpings kommun
Sajkla samordnar nätverksträffar, både digitala och fysiska. Reportaget är uppbyggt efter en träff i Falköping februari 2025. Tillsammans delar kommuner i nätverket erfarenheter för att stötta övergången till cirkulär möbelhantering. Genom att ta del av praktiska exempel från andra kommuner blir det tydligt hur organisationen kan byggas upp, budgeteringen planeras och resurserna optimeras över tid. Det gemensamma lärandet gör att omställningen går snabbare utan att "uppfinna hjulet på nytt".
Vill du veta mer om hur Sajklas plattform kan hjälpa din organisation att skapa en cirkulär möbelhantering, eller vill du veta mer om våra nätverksträffar?
Texten hänvisar till flera olika satsningar som på olika vis bidragit till framgångar. Läs gärna vidare här: