Kan vi enas om att sluta slänga metallmöbler?

När återvunna råvaror kan användas igen istället för jungfruligt material sparar tillverkningsindustrin både energi och resurser.

Befintliga möbler kan ses som råvara till något nytt. De kan upplevs nya och passa in i nya rum. Sajklas leverantörsnätverk kan följa en gestaltningsidé och rekonditionera möbler på ett sätt som gör att de kan leva många år till i den offentliga miljön. Metallmöbler är särskilt bra att välja tillbaks ur flera olika perspektiv.

Klyka före & efter.jpg

Inredningsarkitekter hos Semrén Månsson valde att ge stol Klyka från MiljöExpo förlängt liv.

Klyka närbild.jpg

Metallen är pulverlackad RAL 7047 Telegrau 4. Sits och rygg lackad i NSC 2070-Y10R

Stol Klyka på plats hos Semrén & Månsson

När arkitektkontoret skulle inreda sin egna lokaler såg de tillfället i att testa ett återbruksprojekt. Delvis för att lära mer om processen men även visa sina kunder dess möjligheter.

Johanna Nordin berättar om projektet.
– Vi hittade stol Klykan som vi tyckte passade bra och visste att Sajkla kunde hjälpa oss att rekonditionera dom. Stolen var lätt och stapelbar och kunde både fungera i kök och i mötesrum. Den hade olika delar vi kunde behålla och färgsätta vilket gjorde den intressant när det kom till färgsättningen.

johanna_nordin.jpg

Johanna Nordin, Arkitekt SAR/MSA Semrén & Månsson

– I våra två nya kontorslokaler i Stockholm och Malmö var det ett ypperligt tillfälle att lära oss mer om återbruk, något som vi i branschen verkligen behöver arbeta mer med för att minska vår negativa klimatpåverkan. Vi har i båda fallen jobbat  med det på olika sätt. Dels har vi flyttat med det vi har haft sen tidigare och kompletterat med möbler i samma serier för att möjliggöra återbruk framöver. Vi har själva modulerat om våra skrivbord och sågat av dom för att passa våra nya rumsstorlekar.

Det är nödvändigt att vi i branschen rör oss mot cirkulära interiörer och där är återbruk en självklar del.

Stol klyka Miljöbild.jpg

– Idag är stolen en del av helheten och syns inte direkt att den är "begagnad". Samtidigt som det är ett perfekt exempel att visa på om vi ska prata hållbarhet och återbruk med kunder som är på besök. Precis som med många saker som är nya är det är en utmaning, samtidigt är det nödvändigt att vi i branschen rör oss mot cirkulära interiörer och där är återbruk en självklar del. Genom att arbeta med det i projekt där vi själva varit beställare har vi tagit med oss mycket lärdomar som gör att vi kan arbeta med det på ett ännu bättre sätt framöver, säger Johanna.

Stora miljövinster 🌱

En nyproducerad metallstol genererar höga utsläpp av CO₂, hela 25 kg medan en rekonditionerad endast 9 kg CO₂. Att koldioxidvinsten vid rekonditionering är så stor beror främst på att vi slipper den energiförbrukning som krävs vid utvinning av ny metall. När återvunna råvaror kan användas igen istället för jungfruligt material sparar tillverkningsindustrin både energi och resurser. Samtidigt bidrar det till minskade utsläpp av växthusgaser. Läs mer om miljövinster med återbruk.

Funderat på att byta inredning bara för att metallen inte är i rätt kulör?

En rekond på metall är enkel eftersom materialet är stabilt och lätt att få omlackat. Börja inventera möblerna redan idag så tar vi fram ett prisförslag. Läs mer om hur en rekond går till.

Publicerat: