Möbelguide – Så funkar återbruk och rekond via Sajkla

Genom att cirkulera möbler i befintligt skick drar vi inte bara nytta av möblernas livslängd på ett mer effektivt sätt och sparar pengar, utan bidrar även till att minska påverkan på miljön. I den här guiden går vi steg för steg igenom hur du med hjälp av Sajkla enkelt kan synliggöra, cirkulera och rekonda möblerna i din organisation.

Vända på inköpstrappan. 1. Befintliga möbler 2. Rekonditionerade möbler 3. Nya möbler som går att återbruka

Vänd på inköpstrappan

Att jobba med cirkulär möbelhantering kan liknas vid att arbeta efter en vänd inköpstrappa. En del möbler kan cirkulera som de är medan andra kan få nytt liv via rekond. När nya möbler till sist ska köpas in ska dessa vara designade för återbruk och för en lång livslängd. Så här går det till:

  • Först se och välja befintliga möbler i befintligt skick när rum ska göras om.
  • I andra hand rekonditionera de befintliga möblerna.
  • Till sist få hjälp med vilka nya möbler som är bra för återbruk.
Visar Inventering, Möbelbibliotek och Marknadsplats i mobilen

1. Befintliga möbler

För att kunna se och välja befintliga möbler behöver möblerna inventeras. Använd Sajklas plattform och inventera era möbler enkelt via mobiltelefonen. All information om möblerna landar direkt i ert digitala möbelbibliotek.
Läs om inventering

Boka möbler – Möbelbibliotek – Bokningsbara möbler – front

2. Möbelbibliotek

De inventerade möblerna synliggörs i möbelbiblioteket så alla i organisationen kan se, boka och cirkulera möblerna i befintligt skick. Det går att söka bland all inhämtad information, och se vilken plats möblerna finns på. Det är enkelt att ändra en möbels information, plats och antal. Möbler som inte är i bruk kan bli synliga och bokningsbara för andra med ett enkelt knapptryck.
Läs om möbelbiblioteket

boka-zoom-2022_NOV

3. Boka möbler

När möbler bokas, byter plats och går från lager till användning sparas många nyinköp. Möbelbiblioteket innehåller ett ordersystem för att flytta möblerna inom organisationen som består av intresseanmälan och order. Bokningar hanteras av en möbelansvarig.
Läs om att boka möbler.

Sajkla genomför kvalitativ rekond av möbler

Att rekonda en möbel innebär att råvaran återanvänds och uppdateras så att möbeln blir som ny. När möbler får nytt liv behöver ingen jungfrulig råvara brytas och förädlas vilket är den största vinsten med återbruket. När trä och metall återanvänds minskar utsläppen av växthusgaser. Sajklas nätverk bland möbeltillverkare genomför storskalig, kvalitativ rekond med garantier på alla påförda material och utfört arbete. Läs mer om rekond via Sajklas nätverk.

process-rekond-ALLA-infographic-700px

30-50% lägre pris mot nyköp

Nyckeln till industriell rekond är att hålla ihop volymer av samma modell. Med en hög volym där minimiantalet är ca 25 produkter blir ofta priset på rekond 30-50 % lägre mot nyköp av liknande kvalité. I Sajklas nätverk jobbar kunniga snickare, målare, tapetserare och montörer med lång erfarenhet från möbeltillverkning. Sajkla finns upphandlad i Addas avtal delområde B1 och B2 - möbelrenovering och tapetsering. Avtalet innehåller en särskild fördelningsnyckel (SFN) inom området Möbelrenovering. Under 200 möbler per beställning kan du välja leverantör och beställa rekond utan att behöva genomföra en förnyad konkurrensutsättning. Hos Sajkla konkurrensutsätter vi våra leverantörer och presenterar bästa pris. Läs om att avropa rekond via Addas avtal.

Vi har gjort en hel del kvalitativ rekond och har samlat några av dom i ett inspirationsgalleri. Se före & efterbilder på genomförd rekond

rekond-illustration (kopia)

Verktyg för klimatberäkning

Nu kan Sajkla erbjuda en detaljerad beräkning av miljöpåverkan vid utförd rekond av möbler. Ett verktyg vi tagit fram tillsamman med Miljögiraff gör det möjligt att beräkna vad rekonden kostar i CO2-utsläpp redan innan en order läggs. Det finns till exempel möjlighet att justera tyg och skinnval för att välja material med lägst klimatpåverkan. Läs om verktyget

Klimatberäkning av Skandia Fastigheters huvudkontor

På uppdrag av Skandia Fastigheter genomförde Sajkla inventering, rådgivning av materialval och klimatberäkning när deras huvudkontor i Stockholm skulle förändras. Totalt rekonditionerades 350 möbler. Med hjälpa av resultatet från verktyget kunde vi även ta fram besparing i CO2 i jämförelse mot att köpa nya möbler. Beräkningen visar att rekonden har kostat ungefär 5 ton i CO2-utsläpp. Skulle alla möbler köpts nya hade det kostat cirka 17 ton.

Råd för att komma igång med återbruk

  1. Visa gärna bilder på möbler som blivit rekonditionerade. Se inspiration här. Välj ut bilder på olika möbler i olika material som trä, metall och stopp. Informera om att möbelindustrin uppdaterar möbler fabrikatoberoende så de blir som nya. Garantier lämnas på 3 år på utfört arbete. Prata om råvaran i möbler som grunden till nya möbler.
  2. Inventera tidigt i projektet. En grundläggande och bra inventering spar mycket tid genom hela processen och fungerar även som prisunderlag vid rekond. En inventering ger dessutom en bra överblick över möblerna. En arkitekt får underlag för vilka möbler som går att nyttja och leverantören som ska utföra rekonditioneringen kommer kunna bedöma om och hur det går att göra. Låt inte fördomar om möblernas skick och utseende ta över för tidigt i processen utan inventera alla möbler. Fokusera på volymerna och ta hjälp för att ta reda på vad som går att göra med möblerna.
  3. Genomför en testmöbel. Fokusera på möbeltyper med hög volym av samma modell. Välj nya påförda material och beställ ett rekond-test hos Sajkla tidigt i projektet så ni hinner kommunicera möjligheterna. Resultatet ger svar på vad som går att göra med möbeln, det ger pris på hela volymen och chans att justera kulör och tyg. En provmöbel kan vara ett verktyg för att visa osäkra parter hur en gammal möbel kan bli som ny igen.
  4. Jämför äpplen och äpplen! Kvalitetsmöbler ska jämföras med kvalitetsmöbler. En kvalitetsmöbel som går att demontera har många liv. En möbel av dåligt material som inte går att ta isär har bara ett enda liv. Det material som har kortast liv på möbeln bestämmer livslängden.
vit-rekond-klar (kopia)

Nya möbler som går att återbruka

När du står inför att köpa nytt, börja alltid med att fråga varför vi köper de här möblerna? Är det till exempel på grund av en flytt, eller att det finns pengar över? Ställ dig sedan frågan varför vi använder de här möblerna? Vilken funktion de uppfyller. När väl den dagen kommer då vi inte länge vill använda dem, ställ dig frågan varför vi slänger dem? Eller varför vi slutar använda möblerna. Dessa tre frågor gör att vi stannar upp och reflekterar över om vi har rätt möbler för våra behov,

  1. Varför köper vi de här möblerna?
  2. Varför använder vi de här möblerna?
  3. Varför slänger eller slutar vi använda möblerna?

Läs mer om tre varför.

Att tänka på den dagen du köper nytt

Det finns några punkter som är extra viktiga att tänka på när du står inför att köpa nya möbler. För att de ska kunna användas, repareras och återanvändas. Här följer några tips för stolar och bord, som är de möbler det finns mest erfarenhet av vad gäller rekond. Generellt är kvalité en viktig faktor men kan vara svår att bedöma. Att produkten är deklarerad med Möbelfakta för användning i offentliga miljöer, är en bra objektiv kravställning. Grundregeln (punkt 1 & 2) gäller även andra möbeltyper. Tips:Undersök i första hand möjligheten att köpa lokalproducerat.

IMG_0889

Grundregel

  1. Möbeln är enkel att demontera och olika materialslag enkla att separera med vanliga verktyg av någon utanför det företag som tillverkat originalet.
  2. Utöver demonterbarhet, är det även viktigt att när möbeln är rekonditionerad och ska sättas ihop igen, skall den behålla sin funktion och stabilitet.
IMG_1029

Stolar

Klädd sits och klädd rygg ska vara enkel att demontera från stolstommen. Det är också bra om tyget på en klädd möbel inte är limmad mot stoppningsmaterialet. På samma sätt att metall och trä enkelt kan separeras då de har olika produktionsprocesser i rekonden.

IMG_1092

Bord

Det är viktigt att benlösningen är lätt att demontera och montera tillbaka. Så bordet inte tappar sin stabilitet och därmed funktion vid montering efter genomförd rekond. Exempelvis ska inte benlösningen vara fäst med träskruv direkt i bordsskivan för det kommer över tid att innebära att varje gång bordet demonteras/monteras blir bordet mindre stabilt och funktionellt. Även här gäller regeln att metall och trä måste gå att separera.

Vill du veta mer? Kontakta oss för en demo.

Boka ett digitalt möte så berättar vi mer om återbruk och hur plattformen fungerar.

Boka demo