Ekonomiska argument för återbruk av möbler

Hur många gånger har du sett en möbel kastas bort bara för att den anses vara föråldrad eller inte längre passande? Kanske för att den är gulnad i lacken eller så har det blivit så många möbler i förrådet att de står i vägen.

Ekonomiska vinster

Vi ser en ökad medvetenhet om hållbarhet och ansvar gentemot miljön. Kommuner, företag och organisationer har ett enormt inflytande när det gäller att minska klimatpåverkan och främja en cirkulär ekonomi. Men det är inte alltid en enkel match att omvärdera vår inställning till möbler, att investera i en plattform när sparkrav står högst upp på prioriteringslistan. Därför vill vi lyfta fram några kraftfulla argument som kan hjälpa er att spara hundratusentals kronor - ja till och med miljoner över tid. Och som hjälper er att att ta ett välgrundat beslut i din kommun.

Att se möbler som resurser sparar betydande summor pengar

coins-30-procent-NEWS-1
rekond-illustration (kopia)

1. Kostnadsbesparingar

Att återbruka möbler istället för att köpa nya har många ekonomiska fördelar. För det första innebär det en betydande minskning av inköpskostnader. Att behålla 30% av er möbelbudget rimmar troligtvis med mångas sparkrav. En möbelbudget på nio miljoner kronor skulle innebära en besparing på 2 700 000 kr skattepengar.

I en dialog, som Sajkla nyligen haft med en kommun, insåg hållbarhetsstrategen att de på väldigt kort tid får tillbaka investeringen för Sajklas digitala plattform. Det visade sig att det räcker att endast en medarbetare bokar 5 möbler i månaden under en 12 månaders period. För en mellanstor kommun bokas det idag i snitt cirka 100 möbler i månaden i Sajklas plattform. Vi använder detta scenario som ett räkneexempel nedan:

Snittpris, köp av ny möbel

3000 kr/st x 100 möbler x 12 månader = 3 600 000 kr / år
Exklusive övriga kostnader som frakt, resurser som packar upp, monterar och flyttar överblivna möbler till förrådsutrymmen samt avfallskostnader.

Snittpris, köp av begagnad möbel

1000 kr/st x 100 möbler x 12 månader = 1 200 000 kr / år
Köper ni begagnat idag? Vi vill lyfta upp scenarion som vi ser inte är ekonomiskt gynnsamt för kommuner. Det är t ex om en kommun säljer möbler till leverantörer som sedan säljer dem vidare till samma kommun men till en annan enhet.

Cirkulera möbler med Sajklas digitala plattform
Mellan 2022 - Q1 2024 har våra kunder cirkulerat över 12 000 möbler. Flera kommuner har sparat ca 30 % av den årliga möbelbudget redan första året.

12 000 möbler motsvarar en besparing på 12 miljoner vid inköp av begagnade möbler.

 

2. Långsiktiga kostnadsbesparingar

Istället för att belasta möbelbudgeten med stora initiala utgifter för att köpa nya möbler, börjar många kommuner använda befintliga möbler som återbrukas eller rekondas för att möta sina behov över tid. Den dagen det är dags att köpa nytt, investerar i högkvalitativa möbler. Då undviks kostnader för att ersätta billiga möbler av låg kvalitet som snabbt blir föråldrade. Den långsiktiga besparingspotentialen ligger i att välja isärtagbara möbler av god kvalité, det är avgörande för att minska behovet av frekventa inköp och omställning till cirkulära möbelflöden.

Håll ihop volymer av samma modell och genomför storskalig rekond. Sparar ofta 50 % eller mer i både kronor och CO2 jämfört med nyproduktion. Se goda exempel här: Före och Efter rekond

Vi sjösatte möbelbiblioteket i måndags och det blev betydligt fler intresseanmälningar än vi räknat med så här första veckan.

Citatet kommer från Claes-Göran Berg, arbetshandledare för möbelbiblioteket i Skövde kommun.

3. Resursallokering

En cirkulär hantering av befintliga möbler kan optimera resursanvändningen och hjälpa till att undvika slöseri med budgetmedel på onödiga inköp. Det ger kommunen möjlighet att effektivt planera och fördela sina resurser till andra prioriterade områden inom organisationen. Det kan exempelvis vara investeringar i mer miljövänlig teknik, förbättrad infrastruktur eller sociala program.

4. Förbättrad hållbarhet

Genom cirkulära möbelflöden minskar kommuner sin klimatpåverkan och bidrar till att bevara naturresurser på ett effektivt sätt. Mängden avfall och behovet av att utvinna nya material minskar. Offentlig sektor har en aktiv roll i att främja en mer hållbar framtid för sina invånare. Upphandlingsmyndighetens bedömning är att det finns stor potential för upphandlande organisationer att åstadkomma en mer ändamålsenlig inköpsledning.
Läs mer i Upphandlingsmyndighetens Nationella Upphandlingsrapport 2023

5. Minskad hantering av avfall

Generellt sett kan avfallshantering av möbler vara betydande inom en kommun, särskilt om det finns många kommersiella och offentliga verksamheter som regelbundet byter ut sina möbler eller som genererar stora mängder avfall. Det är vanligt att se möbler som kastas bort på soptippar eller skickas till återvinningsanläggningar då de inte längre anses vara användbara.

Återbruk och rekond av möbler bidrar till att kommuner minskar mängden avfall och därigenom minskar kostnaderna för avfallshantering och sophantering. Det bidrar också till att förlänga livslängden för befintliga möbler. Samt minskar behovet av att skicka möbler till återvinningsanläggningar, vilket kan innebära betydande besparingar för kommunens avfallsbudget.

Hur ser det ut i din kommun idag? Ett tips är att samla in data från avfallsbolag, avfallshanteringsanläggningar och kommunala rapporter om avfallshantering för att få en nuläges rapport.

6. Positiv effekt på lokal nivå

Enklare renovering av möbler i egen regi främjar lokal ekonomi och kan skapa arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt inom regionen. Samtidigt som det minskar behovet av att köpa möbler från externa leverantörer. Det kan leda till ett ökat ekonomiskt oberoende och ett stärkt samhälle som helhet. Cirkulär möbelhantering skapar viktiga lågkvalificerade praktiska jobb som människor med låg eller ingen utbildning alls kan göra och på så sätt får en ingång i samhället.

Stora vinster

Utöver de ekonomiska fördelarna är återbruk av möbler också avgörande för att uppnå hållbarhetsmål. Här är cirkulära möbelflöden ett incitament som kan göra verklig skillnad. Idag är vi i en fas där vi behöver omvärdera vår inställning till möbler och främja en cirkulär ekonomi som effektiviserar resursförbrukningen, avfallet och klimatpåverkan. Det gynnar inte bara vår ekonomi utan stödjer också våra insatser för att bevara miljön och skapa en mer hållbar framtid för kommande generationer.

Genom att cirkulera möbler används de längre vilket ger en lägre belastning av CO2 per år, uppskattningsvis ca 30 % lägre. Men, den stora miljömässiga besparingen görs när kvalitetsmöbler rekondas och ersätter nyproduktion. När möbler får nytt liv behöver ingen jungfrulig råvara brytas och förädlas vilket är den största vinsten med återbruket. Läs mer om miljövinster här. Sajkla är en mäklare av tjänster när du vill uppdatera möbler istället för att köpa nytt. Läs om rekond via Sajklas levernatörsnätverk

Vill du veta mer?

Boka ett möte med oss om du vill veta mer om hur vi kan stötta din organisation i omställningen.

Boka möte med Sajkla
 

Publicerat: